Kupno pc do pracy w autocad 2014- prosze o rade

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp
fok@ Ty na poważnie z tymi 8ma GB RAMu?
ktosienka Absolutnie nie daj się namówić na jakiegokolwiek laptopa. To nie sa komputery do zastosowań profesjonalnych. Nawet wsadzony do małej obudowy sprzęt z kosmosu nie da Ci tej wydajności ile dostaniesz za 2x tańszy desktop.
Generalnie (niestety) w zastosowaniach profesjonalnych działają zasady - im drożej tym lepiej oraz dostajesz to za co płacisz.

ktosienka napisał(a):- Intel Core i7 4770K, 1150, Haswell
- ASRock Z87 Extreme6
- 16GB 2x8GB Corsair DDR3 XMS3
- 2GB MSI GTX 660 Ti OC
- 600W Corsair Builder Series CX600
- 120GB Kingston ssdNow V300
- 2x 1TB Seagate ST1000DX001 SSHD Hybrid HDD w RAID0
- Fractal Design Define R3 USB 3.0 Black Pearl

W sumie zestaw który został Ci zaproponowany nie jest najgorszy.
Procek - OK
Płyta - Nie znam tej płyty, a i osobiście nie brał bym AsRocka. Może coś się zmieniło, ale moje prywatne zdanie nie jest najlepsze o tym producencie.
Grafika - jak podali przedpiścy - referencyjne są lepsze, ale ta tez powinna uciągnąć. I nie daj się namówić na ATI...
Zasilacz - większy tylko w przypadku zmiany karty graficznej na bardziej prądożerną.
dysk na system - SSD jak najbardziej i to właśnie 120-128GM. nie daj się namówić na nic mniejszego. Ewentualnie 2 dyski SSD 64GB połączone w RAID 0. Ale jak napisano - nie brałbym Kingstona. Samsung lub Crucial M4 (tego mam osobiscie x2 w RAIDzie). Przyspiesznie jest znaczne.
dysk na dane - zestaw zaproponowany bardzo fajny tylko jedno małe ale - 2 dyski w RAID 0 dają niezłe transfery, ale tracisz wszystkie dane w przypadku awarii jednego z nich... Osobiście jeśli zdecydowałbym się na RAID na dysku z danymi to dodatkowo brałbym dysk zewnętrzny (NAS) na archiwizowanie danych. Osobiście posiadam Synology DS212+. Ewentualnie zewnętrzny dysk USB.
obudowa za żadne skarby nie brałbym tej co zaproponowali. Powód? Gniazda USB / słuchawkowe / mikrofonowe umieszczone w górnej części pokrywy. Dlaczego? Kurz... Na górze - tak, ale w przedniej części obudowy, a nie w górnej.
No i jeszcze bym dodał takie drobiazgi jak nagrywarka/czytnik BlueRay - ew. DVD lub combo. Klawiatura, mysz i inne takie...

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2527
Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Fok@ » 18 wrz 2013, 07:18 Re: Kupno pc do pracy w autocad 2014- prosze o rade

Nigdzie nie wspomniałem o laptopie no chyba że to ironia. 8gb to jest minimum bo mówimy to o minimalnym budżecie.
Konfiguracja którą podalem jest tylko przykładem i absolutnym minimum.
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2
Avatar użytkownika
Fok@
Rozeznany
 
 
Posty: 196
Dołączył: 11 maja 2006, 09:46
Lokalizacja: Birmingham
Reputacja: 29
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez VA » 18 wrz 2013, 08:43 Re: Kupno pc do pracy w autocad 2014- prosze o rade

Nawet najlepszy komputer można zepsuć programowo. Więc jeśli pracujesz pod Windowsem to "siódemka" będzie całkiem wystarczająca, oczywiście wszystkie bajery wyłączone, bez zbędnych programów, etc.
Ja też jestem zdecydowanie za PC. PC będzie znacznie wydajniejszy niż laptop. Wydajność komputera spada ze wzrostem temperatury, więc wybierz dużą obudowę i dodaj (koniecznie) dodatkowy wentylator.

Jeżeli chcesz jak najlepiej wykorzystać wydane pieniądze, to nie wybieraj komponentów na najlepsze parametry, ale paruj komponenty ze sobą. Czyli np. jeżeli płyta główna obsługuje max. 1333MHz to nie ma sensu przepłacać za RAM 1600MHz, bo i tak będzie pracował max. z prędkością 1333MHz.

Ja osobiście wybrałbym procka AMD, stosunek ceny do wydajności zawsze miał lepszy niż Intel.

Kupowałem niejednokrotnie na http://www.advancetec.co.uk/ . Mają przyzwoite ceny, oraz mogą Ci zbudować kompa w dowolnej konfiguracji za drobną opłatą.
VA
Avatar użytkownika
VA
Zaangażowany
 
 
Posty: 1150
Dołączył: 26 sie 2006, 12:49
Lokalizacja: Birmingham
Reputacja: 112
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 18 wrz 2013, 09:45 Re: Kupno pc do pracy w autocad 2014- prosze o rade

Hej, za wszystkie rady wszystkim bardzo dziekuje.
Chyba nie do konca rozumiem sposobu w jaki Adam zaproponowal podzial dyskow na system i dane. Dawno nie kupowalam komutera , kiedys zawsze sugerowano mi podzial na partycje. Zawsze mialam kilka dyskow w komputerze. Czy wrzucenie systemu na mniejszy dysk i nie dzielenie go na partycje optymalizuje prace calej jednostki?

W tej chwili mam 2 Samsungi HD501LJ oraz HD502HJ oba po 500Gb, w szafie jeszcze ze 3 odrobine mniejsze dyski znajde.Domyslam sie ze pewno moje dyski sa przestarzale technologicznie i nie moge ich urzyc w nowym komputerze, bo spowolnia jego prace. Nawet jesli tak, warto bylo zapytac.

Mam jeszcze watpliwosci odnosnie wyboru systemu. Jesli Win7 to pewno lepiej 64 bitowy, ale Pro czy Ultimate?

Raz jeszcze dziekuje za wszystkie sugestie.

ktosienka
Stały Bywalec
 
 
Posty: 498
Dołączyła: 22 paź 2006, 13:06
Reputacja: 65
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez jarocin » 18 wrz 2013, 11:48 Re: Kupno pc do pracy w autocad 2014- prosze o rade

Na system oddzielny dysk fizyczny na dane oddzielny.
Ja Ci proponuje SSD 128GBP na system
SDD 256GB na projekty na których na których aktualnie pracujesz .
a stare dyski wykorzystaj do robienia Kopii i do przechowywania rzadko używanych rzeczy czy zakończonych projektów. Z czasem kupisz sobie większe.




Różnica w cenie miedzy pro a ultimate jest niewielka porównanie systemów masz tu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Windows_7#Edycje

jarocin
Rozeznany
 
 
Posty: 173
Dołączył: 11 lip 2012, 07:05
Reputacja: 22
Pokojowy

Fok@ Ty nie wspominałeś o laptopie. Ktosienka - tak. Do Ciebie było jedynie te 8GB RAMu.

jarocin napisał(a):Na system oddzielny dysk fizyczny na dane oddzielny.
Ja Ci proponuje SSD 128GBP na system
SDD 256GB na projekty na których na których aktualnie pracujesz .
(...)


No rozwiązanie jak najbardziej fajne, tylko o ile pamiętam to rozmawiamy o w miarę niezawysokobudżetowym rozwiązaniu. A 256 SSD to trochę kosztuje. I nie za bardzo pojemny, jesli mówimy o dysku na dane. Na dane dysk hybrydowy, zaproponowany przez kogoś ktosience w zupełności wystarczy. A będzie znacznie taniej. I pojemniej.

ktosienka Spróbuję wyjasnić:
W komputerze fizycznie montujesz 2 dyski/zestawy dysków. Jeden na system, drugi na dane. Po co? W momencie jak walnie system/dysk systemowy to Twoje dane są bezpieczne na 2gim dysku. Mając fizycznie 1 dysk w systemie sprawę rozwiązywąły osobne partycje. Zabezpieczało to w razie wykrzaczenia się systemu, ale nie zabezpieczało w momencie padnięcia dysku.

Dysk na system ma być superhiper szybki (coby szybciej się włączał komp, szybciej uruchamiały programy i inne takie)
Dysk na dane ma byc pojemny - i nie musi być aż tak szybki. Aczkolwiek w przypadku dużych projektów nie może być najwolniejszy. Idealnym rozwiązaniem by było mieć na dane tak samo szybki dysk jak na system, ale niestety cena szybkich dysków rośnie wraz z pojemnością.

Mamy dostępne na rynku 2, a w zasadzie 3 rodzaje dysków twardych
- najpowszechniejsze, stare popularne zwykłe twardziele oznaczane HDD. Charakteryzują się dużą/ogromną pojemnością (500GB, 1TB, 2TB), niską ceną, czasami głośną pracą ale nie najlepszą szybkością.
- najszybsze obecnie dyski SSD. Charakteryzują się bardzo dużą szybkością i całkowicie bezgłośną pracy (brak elementów ruchomych). Jednakże ich pojemność nie powala - 32GB, 64GB, 128GB, 256GB to z tych popularniejszych i w zasięgu większości portfeli. Są jeszcze 512ki i ostatnio czytałem o 1TB, ale cena jak za nowy samochód raczej nie nastraja do zakupów
- dyski hybrydowe - najmniej popularne połączenie dysków HDD z dużym buforem danych. Daje to przyspieszenie pracy przy zachowaniu pojemności dysków HDD. Oczywiście cena jest pośrednia.

RAID (zestaw dysków) - to połączenie 2ch fizycznych dysków które system widzi jako jeden dysk. Można połączyć na kilka sposobów, w zależności co się chce uzyskać. Albo
- bezpieczeństwo (RAID 1) - wówczas łącząc 2 dyski po 1TB system widzi nadal 1TB pojemności. Ale wszystkie dane zapisywane są równolegle na obu dyskach. Więc fizyczne padnięcie jednego z nich oznacza, że Twoje dane są w 100% bezpieczne na 2gim dysku.
- szybkość (RAID 0) - wówczas łącząc 2 dyski po 1 TB każdy system widzi 1 dysk o pojemności 2TB. System zapisując dane dzieli je na części i jedną część zapisuje na jednym dysku a druga na drugim. Dzięki temu jak ma odczytać dane, to odczytuje z obu dysków jednocześnie uzyskując dzięki temu krótszy czas wczytania danych niż przy odczycie z 1 dysku. Problemem tego rozwiązania jest to, że jeśli padnie jeden dysk, tracisz wszystkie dane.... A i macierz RAID potrafi się rozjechać.

Jest jeszcze kilka innych RAIDów ale to bardziej do zastosowań profesjonalych - serwerowych http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_RAID_levels

Pozastandardowy jest RAID 1+0, łączący oba rozwiązania, ale jak to bywa w takich przypadkach - to ani 0 ani 1 :)

NAS - to zewnętrzne urządzenie (stanowiące praktycznie osobny komputer) podpięte do komputera najczęściej przez kabel sieciowy (nie polecam WiFi, choć tez mozna), wyposażone w 1, 2, 4 czy tam na ile Cię stać dysków. Jego głównym zadaniem jest przechowywanie danych, więc nie szybkość jest tutaj wyznacznikiem a pojemność. Sprawdza się zarówno w firmach jak i w domach. Najlepsz składnica filmów mp3jek, zdjęć i archiwum danych dla wszystkich komputerów w domu.
Dyski które masz prawdopodobnie mozna by własnie włożyć do obudowy NAS i nadal je wykorzystywać jako magazyn.

Co do systemu - Win 7 Home w zupełnosci wystarczy. Professional jest wyposażony w narzędzia których za chiny nie wykorzystasz w domu, a kóre sa przydatne/potrzebne w duzych sieciach korporacyjnych. Poza tym wersja Pro jest pozbawiona kilku mechanizmów multimedialnych, nie pamietam których - ale mogą być kłopoty z odtwarzniem filmów/muzy. A płacić za ultimate.... Szkoda kasy.
No i kupując wersję BOX dostajesz zarówno wersję 32 jak i 64 bitową. Gdzies tam znalazłem
Professional zawiera wszystkie funkcje Home Premium oraz dodatkowo podłączenie do domeny Active Directory (rzecz używana w niektórych firmach w których jest Windows Server, zapewniająca m.in. mobilne profile, zdalne polisy bezpieczeństwa i takie tam), serwer Pulpitu Zdalnego (możliwość podłączenia się do komputera przez program Remote Desktop Connection i zdalna praca na nim), Windows XP Mode (maszyna wirtualna z Windows XP pozwalająca uruchomić jakieś aplikacje, które bardzo nie lubią W7), jakieś zaawansowane funkcje Backupu, szyfrowanie plików EFS (wbudowane w system szyfrowanie pojedynczych plików), Location Aware Printing (ustawianie różnych domyślnych drukarek w zależności od miejsca pracy) i pewnie coś jeszcze o czym zapomniałem.

Żartobliwie: jeśli nie wiesz czym różnią się te edycje i czym są te opcje, to Home Premium wystarczy zapewne


Mam nadzieję, ze coś zrozumiałaś :)

W razie wątpliwości pytaj - czy tu, czy na priv.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2527
Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Thorwald » 19 wrz 2013, 14:26 Re: Kupno pc do pracy w autocad 2014- prosze o rade

Ja dodam tylko od siebie pare rzeczy. Nie bede poslugiwal sie cenami, bo tych nie znam i uwazam ze skoro stac Cie na AutoCADa to stac Cie tez na sprzet pod niego (nie zrozum mnie zle prosze).

Proca bierz tylko Intela, tak samo plyte. Asrock to najwiekszy syf chyba jaki istnieje i jak chcesz po roku szukac nowej plyty, albo szukac kogos kto Ci kondensatory na niej przelutuje to powodzenia. RAMu kupuj duzo... ile sie da, bo to glownie od tego zalezy Twoj komfort pracy. Nie wiem ile zajmuja projekty w AC, ale dla porownania zlozenie panoramy z 4-5 RAWow w PhotoShopie zjada na dzien dobry 3-4GB. Pod ilosc RAMu musisz wziac pod uwage tutaj system, bo nie kazdy Ci pociagnie tyle ile kupisz, bo kazdy ma limity. Win 7 Home Pro targa do 16GB, wiec jak chcesz wiecej, to system do wymiany. Nie masz zamiaru miec wiecej niz 16GB... to nie patrz na drozszy system... lepiej roznice w cenie wrzucic w dysk lub RAM. Aha i system TYLKO 64bity.
Grafika...
http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/sy ... =all&opt=1

Tu masz liste supportowanych grafik i rekomendowanych przez Autodesk. Wybrabyl ktoras z nich, bo masz gwarancje ze sa sprawdzone przez producenta. Ja osobiscie poszedlbym w ktoras z NVIDIA Quadro np. 1GB.

Co do dyskow. Bierz SSD i nie oszczedzaj. Walniesz na nim system i projekty do pracy. Potem te projekty trzymaj na zewnetrznych dyskach - dla wygody i bezpieczenstwa. Jesli potrzebujesz trzymac kopie, to zamiast bawic sie w RAIDy i tego typu pierdoly kup sobie parenascie GB przestrzeni na google drive i wrzucaj tam. Uwierz lub nie RAIDy googla sa duzo lepsze niz te ktore oferuje Ci producent na plycie. Poza tym wydajnosc tych zintegrowanych ukladow pozostawia wiele do zyczenia, takze... oszczedz sobie pozniejszych problemow, bo na tego typu sprzet nie potrzbujesz tego. Tak samo odpusc sobie NAS i inne tego typu rzeczy, bo mozliwosci sprzetu nie wykorzystasz, a bedziesz potrzebowala informatyka na pol etatu zeby Ci potem przy tym dlubal jak cos Ci nie bedzie dzialac.

Aha i nie kupuj drogiego RAMu typu Corsair czy cos takiego. Te pamieci sa przystosowane do tego zeby je ostro zylowac, a Twoj AC nawet 20% ich mozliwosci nie wykorzysta. Idz w standard - Kingston.

Dziwie sie niektorym sugestiom zeby kompa do pracy desktopowej przeksztalcic w maszyne do OC i typowego giercowania albo zamienienie tego w srodowisko HA.
Nap ewno nie oszczedzaj na RAMie (w sensie ilosci) i dysku SSD. Dzisiaj to podstawa do szybkosci i przede wszystkim w poprawieniu sobie komfortu pracy.

Aha tam gdzies wspomnialas o monitorach... Samsung jest bardzo OK, takzej ak nie stac Cie albo nie chcesz wyrzucac kasy na Eizo, zostan z Samsungiem.

Alleluja.
Avatar użytkownika
Thorwald
Rozeznany
 
 
Posty: 109
Wiek: 36
Dołączył: 23 lut 2011, 22:27
Lokalizacja: Hereford
Reputacja: 11
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 19 wrz 2013, 15:00 Re: Kupno pc do pracy w autocad 2014- prosze o rade

Thorwald napisał(a):Aha tam gdzies wspomnialas o monitorach... Samsung jest bardzo OK, takzej ak nie stac Cie albo nie chcesz wyrzucac kasy na Eizo, zostan z Samsungiem.

Moim drugim wyborem po Eizie byłby NEC. Bardzo przyzwoite monity robi a skóry nie zdziera. Trzeci w kolejności jest iiyama: wersja budżetowa. Polecana zresztą przez CAD'owców jako tanie a dające radę rozwiązanie.
Avatar użytkownika
plazermen
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2076
Wiek: 41
Dołączył: 10 cze 2006, 20:52
Lokalizacja: że znowu
Reputacja: 92
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Przemo93 » 25 wrz 2013, 00:00 Re: Kupno pc do pracy w autocad 2014- prosze o rade

Witajcie :)

Przede wszystkim należałoby sprostować jedną rzecz:

jarocin napisał(a):
ktosienka napisał(a):- Intel Core i7 4770K, 1150, Haswell
- ASRock Z87 Extreme6
- 16GB 2x8GB Corsair DDR3 XMS3
- 2GB MSI GTX 660 Ti OC
- 600W Corsair Builder Series CX600
- 120GB Kingston ssdNow V300
- 2x 1TB Seagate ST1000DX001 SSHD Hybrid HDD w RAID0
- Fractal Design Define R3 USB 3.0 Black Pearl


Moim zdaniem zbyt słaby zasilacz , do takiego zestawu ja bym dał 800W
Do autoCad na pewno takiego zestawu nie polecam ale to Twój wybór.


Zasilacz jest zdecydowanie w porzadku i ze sporym zapasem. Często polecanym i kupowanym zestawem jest SLI 660 z zasilaczem XFX Core 550W. Pobór prądu takiej platformy to niecałe 400W, więc jest jeszcze trochę zapasu. Dla porównania, około 350W pobiera również najwydajniejszy (jednprocesorowy) potwór wśród kart graficznych - GTX Titan za 3800zł. Ponieważ nikt tutaj raczej nie będzie kupować takich kart, to i nie ma potrzeby proponowania zasilaczy 800W.

A oto i moja propozycja zestawu, a poniżej krótkie wyjaśnienie, co jak i dlaczego:

Obrazek


I po kolei:
- karta graficzna z serii Quadro zdecydowanie pomoże ci w AutoCAD, renderowaniach i innych pół-profesjonalnych zastosowaniach. Pamiętaj, że wybierając Quadro tracisz na wydajności w bardziej wymagających grach.
- zasilacz omówiony powyżej. Solidny zasilacz z mocną linią 12V spokojnie wystarczy na jedną kartę graficzną.
- RAM jakikolwiek, z opóźneniami nie wyższymi niż CL9 oraz taktowaniem nie niższym niż 1333MHz. Tak jak napisał Thorwald, nie ma sensu kupować pamięci z wymyślnymi radiatorami i innymi bajerami. Na jego nieszczęście wymienia marki, a nie poszczególne modele. Zarówno Kingston, jak i Corsair mają w swojej ofercie pamięci normalne oraz gamingowe z fikuśnymi dodatkami.
- chłodzenie jeśli ty, bądź jakiś znajomy, zamierzasz podkręcić procesor. W innym wypadku wystarczy chłodzenie boxowe, aczkolwiek będzie głośne.
- obudowa przyjemna dla oka, dość cicha i chłodna. Jednakowoż jest to pierwsza rzecz do odstrzału przy oszczędzaniu, bo i obudowa za £10 swoje zadanie spełni
- dyski twarde, klasyczne HDD o pojemności 2TB. Jesli jednak masz te swoje dwa dyski po 500GB, to spokojnie możesz wykreślić to z listy zakupów.
- dysk SSD, wydajniejsze i droższe, byle zainstalować na nim system i najważniejsze progamy. Jeśli nie jesteś osobą kręcącą się w świecie sprzętu komputerowego, to odradzam NASy (ograniczone prędkością przez router, czyli to co spina komputer i NAS w sieć domową) i RAIDy (źle postawiona macierz może doprowadzić do utraty danych na wszystkich dyskach spiętych w macierz).
- procesor Intel Core i7 3770K to w sumie jedyny wybór (poza serwerowym procem Intel Xeon E3 1230V2) w tym budżecie. Wydajniejszy Core i7 3930K kosztuje ponad 400 funtów, co stanowi blisko połowę zakładanej sumy. Doliczyć należy także różnicę w cenie płyty głównej, gdyż najtańsza pod 3930K jest o 50 funtów droższa.
- płyta główna, która spokojnie sobie poradzi z powyższymi komponentami, jest uważana za wytrzymałą i sprawną.

Całość wyszła 1,105 funtów. Jeśli szukasz oszczędności, to odstrzel dysk twardy, jeden zestaw pamięci RAM (który będzie można dokupić w późniejszym czasie), chłodzenie CPU (chłodzenie dostarczone z procesorem wystarczy do pracy bez podkręcania). Można także wybrać tańszą kartę graficzną Quadro K600 oraz tańszy dysk SSD - Plextor M5S (ale nie rezygnować z SSD całkowicie!).
Avatar użytkownika
Przemo93
Początkujący
 
 
Posty: 11
Wiek: 26
Dołączył: 13 lip 2013, 08:16
Lokalizacja: Witton
Reputacja: 0
Neutralny

Calość OK z małą korektą:
Przemo93 napisał(a):- dysk SSD, (...) to odradzam NASy (ograniczone prędkością przez router, czyli to co spina komputer i NAS w sieć domową) i RAIDy (źle postawiona macierz może doprowadzić do utraty danych na wszystkich dyskach spiętych w macierz).

NAS służy do zupełnie czego innego i jako taki nie powinien być stosowany do pracy. To jest przechowalnia/magazyn i z założenia nie musi być szybki.
RAID - każdy, nawet dobrze postawiony - potrafi "się rozjechać". Dlatego na dane jest osobny dysk, i/lub NAS - który bezpiecznie zachowa efekty naszej pracy. RAID to szybkość działania. Doceni to każdy, który z komputera odpalającego się 5 minut siądzie do dobrze postawionego i ustawionego kompa odpalającego się w 20-30 sekund, albo programu ładujacego się w 5 sekund zamiast 2-3 minut...

No i teraz mi przyszło do głowy, że jak już kupujemy ten sprzęt, to coś do przenoszenia danych by się zdało. Nie mam pojęcia jak wielkie pliki generujesz tym AutoCADem, więc albo jakiś gwizdek/PenDrive/FlashMemory/klucz jakkolwiek go nazwać albo przenośny zewnętrzny dysk. Chyba, że juz coś masz.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2527
Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez przycho » 2 paź 2013, 14:53 Re: Kupno pc do pracy w autocad 2014- prosze o rade

Dziwi mnie tylko fakt, że sam używam autocada 2014 i solidworks 2013 sp3 na sprzęcie, który temu nawet do pięt nie dorasta i nie narzekam :) Może na początku lepiej zainwestować w dobrą lekturkę do cada ?

przycho
Przyczajony
 
 
Posty: 2
Dołączył: 2 paź 2013, 14:44
Reputacja: 0
Neutralny

Kwestia zapotrzebowania, subiektywnego poczucia "komfortu" pracy, rodzaju projektów (złożoności zarówno w kwestii obliczeń inżynierskich jak i wizualizacji projektu) i wielu jeszcze innych czynników.
AutoCADa 2014 odpalisz i na takiej konfiguracji:
- Windows 7: Dwurdzeniowy procesor Intel Pentium 4 lub AMD Athlon™, 3,0 GHz lub szybszy, z technologią SSE2 lub Windows XP: Dwurdzeniowy procesor Pentium 4 lub AMD Athlon, 1,6 GHz lub szybszy, z technologią SSE2
- 2 GB RAM (zalecane 4 GB)
- 6 GB wolnego miejsca na dysku twardym do instalacji programu
- Rozdzielczość ekranu 1024 x 768 z obsługą trybu True Color (zalecany ekran 1600 x 1050 z obsługą trybu True Color)
- Przeglądarka internetowa Microsoft Internet Explorer 7.0 lub nowsza
- Wersja instalacyjna pobrana lub z płyty DVD

Źródło: http://www.pccpolska.pl/branza-architek ... wymagania/
Ale są różnice pomiędzy "minimalnym", "optymalnym", "komfortowym" a "przepłaconym" zestawem.
No i mając mając założony budżet staram się dobrać jak najlepszy sprzęt do pracy.

Widzę, że jesteś jednym z tych zaawansowanych użytkowników, którzy na pytanie o kartę graficzną do AutoCADa odpowiedzieli ktosience, że AutoCad nie wymaga karty graficznej :D

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2527
Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez przycho » 3 paź 2013, 22:06 Re: Kupno pc do pracy w autocad 2014- prosze o rade

Aż tak źle z tą kartą nie ma ;) w sumie jak widać dopiero dolaczylem do społeczeństwa forumowiczów. Przyciągnął mnie ten temat bo sam w niedalekiej przyszłości będę chciał kupić coś "typowo pod cada", ale najpierw chcę podnieść swoje kwalifikacje w środowisku cadowskim, powoli, cierpliwie i małymi krokami do przodu :) autorowi tematu mogę jedynie podpowiedzieć że na
phenomie 9500,
4gb ramu 800Mhz,
zalisaczu 600w
karcie gtx280 oc

Da się spokojnie raczkowac w cadzie i uczyć się tego fachu (przynajmniej u mnie to tak wygląda)

Pozdrawiam

przycho
Przyczajony
 
 
Posty: 2
Dołączył: 2 paź 2013, 14:44
Reputacja: 0
Neutralny

Dokup sobie (za psie pieniądze teraz) kolejne 4GB ramu a zobaczysz różnicę. Chyba, że te swoje 4GB masz w 4ch kościach i nie masz już wolnych slotów :)
Zasilacz masz przepakowany w stosunku do bebechów.

No i jak sam stwierdziłeś - da się na tym "raczkować" :)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2527
Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

ktosienka napisał(a):Ktos zaproponowal mi taki zastaw:
- Intel Core i7 4770K, 1150, Haswell
- ASRock Z87 Extreme6
- 16GB 2x8GB Corsair DDR3 XMS3
- 2GB MSI GTX 660 Ti OC
- 600W Corsair Builder Series CX600
- 120GB Kingston ssdNow V300
- 2x 1TB Seagate ST1000DX001 SSHD Hybrid HDD w RAID0
- Fractal Design Define R3 USB 3.0 Black Pearl
Co otym myslicie?


Haha dobre. Hardcore zestaw dla graczy, ale w AC nie wykorzysta nawet 40% mozliwości (sama potęga tej karty będzie wykorzystana max w 20%... MAX). Lepiej wziąć coś z niższej półki a kupic więcej RAM (płyta obsługuje do 32GB). I olej dyski hybrydowe. Za zaoszczędzoną kasę kup lepiej SSD 256 i jakis porządny HDD.

Krzysiek2099
Rozeznany
 
 
Posty: 151
Dołączył: 2 cze 2013, 23:02
Reputacja: 12
Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Ostatni post
Powrót do KOMPUTERY I ELEKTRONIKA

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników